Sanayi Kullanımında Kenevir
Kenevir, günlük hayatta pek çok farklı alanda kullanılan bir bitki çeşididir. Kenevir bitkisinin sanayi alanındaki kullanımı son derece yaygındır. Sanayi alanında kullanılan kenevirin tarihi, Çin’de yaşanan Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Eski dönemlerde Amerika’da peyzaj amaçlı kullanılması yaygındır. Günümüzde bilinen evcilleştirilmiş bitkilerin en eskilerinden bir tanesidir. Fransa’da lif ve tane amaçlı kenevir tarımı yapılmaktadır.
Sanayi kullanımında kenevir, yaklaşık 25.000’den fazla ürün alanında kullanılmaktadır. Oldukça büyük bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Kenevirin sanayide kullanımı; inşaat malzemeleri, kağıt, plastik malzemeler, hayvancılık, ayakkabı, kuyumculuk, biyoyakıt, toprak ve su arıtması gibi alanlarda çeşitlilik göstermektedir. Buna ek olarak, giyim, sağlık kullanımları ve organik vücut bakımı gibi alanlarda da kenevir kullanımına rastlamak mümkündür.
Amerika Birleşik Devletleri keneviri, sanayi kullanımı amaçlı ilk ekiminden itibaren 19. yüzyılın ilk vagonlarının örtülerinden ticari sürat teknelerinin yelkenlerine kadar pek çok alanda değerlendirmiştir. Bu dönemlerde kenevirin genellikle kağıt ve benzeri ürünlerin üretiminde kullanıldığı görülmektedir. Kenevirin sanayideki mucizevi önemini fark eden Henry Ford, kenevir liflerini kullanarak biyolojik alaşım maddeleri ile döneme damgasını vuran bir araba prototipi üretmiştir. Üretilen bu araç prototipi, son derece ilgi çeken ve dikkatleri üzerene toplayan bir etki yaratmıştır. Bu durum, dönemin petrol kartelleri tarafından olumsuz karşılanmış ve 1937 yılında çıkartılan “Esrar Vergi Yasası” ile bu aracın piyasaya sürülmesini engellenmiştir. Bu gelişme, kenevirin sanayi kullanımı açısından bir düşüş dönemi başlatmış olup çiftçilerin kenevir yetiştirme konusundaki sahip oldukları cesaretin kırılmasına neden olmuştur.
Tarihte yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmelerin ardından, günümüzde kenevirin sanayi kullanımı son derece yaygındır. Kenevir tohumu, yağı ve lifi; sürdürülebilir bir hammadde özelliğindedir. Bu sebeple, çok sayıda uluslararası endüstriyel firmanın tercihi haline gelmiştir.
Günümüz Sanayi Keneviri Kullanımları
Sanayi keneviri, günümüzde pek çok alanda hammadde olarak tercih edilmektedir. Kenevirin sürdürülebilir bir madde olması ve sahip olduğu pek çok yapısal özelliği sayesinde endüstriyel alanda kendisini göstermesi oldukça kolay olmuştur. sanayi keneviri kullanılarak üretilen malzemelerin pek çok olumlu ve kullanışlı özelliği karşımıza çıkmaktadır.
Kenevirden üretilen ısı yalıtım malzemeleri, sanayi kenevirinin en önemli örneklerinden bir tanesidir. İnşaat sektöründe ısı yalıtımı amaçlı kullanılan taş yünü, kenevirin gölgesinde kalmıştır. Bunun sebebi, kenevirden ısı malzemesi üretiminin taş yününden %40 daha az enerji istemesidir. Bu ısı yalıtım malzemesi yangın standartlarına uyarak normal ateşlenme özelliğine sahiptir. Sanayi kenevirinden elde edilen ısı yalıtım malzemesi son derece çevre dostu, sağlıklı ve enerji tasarruflu bir üretim sağlamaktadır.
Sanayi keneviri, ısı yalıtımı malzemesi gibi pek çok inşaat malzemesinin üretiminde kullanılmaktadır. Kenevirden üretilen tuğlalar tamamen doğal ve sürdürülebilir malzeme seçeneği sunmaktadır. Çevre ve sağlık dostu olan bu tuğlalar; rutubet çekmeyen, yanmayan, iklim koşullarına uyan ve düşük maliyete sahip olan malzemelerdir.
Dünyanın hemen her yerinde; motor, giyim, inşaat, kağıt ve vücut bakım ürünleri için hammadde olarak kullanılan kenevir, net olarak bilinen çevresel yarara da sahiptir. Sahip olduğu doğal parlaklık sebebi ile klor bazlı ağartıcı malzemelerin kullanımına ihtiyaç kalmamaktadır. Kenevir, farklı toprak ve iklim türlerinde yetişebildiği için üretim maliyeti açısından uygundur. Çevresinde bulunan zararlı organizmalara karşı yüksek dirence sahip olması, üretimini kolaylaştıran bir durumdur. Kağıt üretiminde klasik odundan çok daha az kimyasal madde kullanımına ihtiyaç duymaktadır. Bu gibi özellikleri sebebiyle sanayi kenevirinin hammadde olarak kullanılması, işlenmesi ve ürün haline getirilmesi oldukça tercih edilen bir sanayi sistemidir.