Yazı İçeriği
Kenevir Nasıl Yetiştirilir?
Kenevir günümüzde pek çok yasağının kalkması ve tanınmaya başlamasıyla gündeme girmiştir. Kenevirin artık ilgili alanlara kullanıma girmiş olması yetiştiriciliği hakkında da akla pek çok soru getirmektedir. Otsu bir bitki olan kenevir farklı amaçlar için farklı şekillerde yetiştirilir. Ayrıca kenevirin yetiştirilmesi zor değildir, kenevir tarımsal gereklilikleri minimum düzeyde bir bitkidir. Gerekli tarımsal işlemleri kendiliğinden karşılayabilen kenevir, bu nedenle de yetiştirme konusunda üreticisine kolaylık sağlar. Kenevirin yetişmesi için özel bir iklim ve toprak koşuluna da fazlaca ihtiyacı yoktur. Belirli koşulları yetişen her bitkinin istediği gibi kenevir de ister ancak çok zor koşullar ya da özel iklimler genellikle şart değildir. Bu açıdan da kenevirin yetiştirilmesinin kolay olduğu söylenebilir. Bu gibi kolaylıklar aynı zamanda kenevirden elde edilecek geliri de maksimuma çıkarır.
Kenevir yetiştiriciliği hem kenevirin kullanım alanlarının genişliği hem de yetiştirilme kolaylığı sayesinde oldukça kârlı bir iştir. Kenevirden alınabilecek verim çok küçük alanlarda da sağlandığı için kenevir yetiştiriciliği her geçen gün daha popüler bir hâle gelmektedir. Ekimi ortalama doksan gün süren kenevir sonucunda oldukça verimli sonuçlar alınır.
Kenevir Yetiştiriciliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1) Kenevir yetiştirmek istiyorsanız ilk olarak hangi çeşidini tercih edeceğinizi amacınıza uygun olarak belirlemeniz gerekir. Özellikle yasallaşan ve yaygınlaşan bir yöntem olan endüstriyel kenevir yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olmak ön koşul kabul edilebilir. Kenevir çeşidinin içeriğini amacınıza uygun olarak seçerek yetiştirme için ilk adımı atabilirsiniz.
2) Tohum, pek çok bitkide olduğu gibi kenevir bitkisinde de yetiştiricilik için ilk adımdır. Ayrıca kenevir yıllık bir bitkidir. Kenevirin yetişeceği toprağın da azot açısından uygun derecede zengin olması gerekir. Kenevirin yetişeceği toprağın tuzlu olması gibi özellikler kenevirin yetişmesine olanak vermez. Bu nedenle kenevir için uygun toprağın karşılanabilmesi de önemli bir yetiştiricilik gereksinimidir. İklim koşulları olarak da yıllık yağış miktarının ve yetişme dönemindeki toprağın sıcaklığının kenevire uygun olması gerekir.
3) Kenevirin liflerinin alınacağı zaman polenlerinin dökülmeye başladığı ağustos ayı civarına denk gelir. Bu lif toplama işlemi hasat dönemi ile karıştırılmamalıdır. Hasat dönemi yaklaşık bir veya bir buçuk ay sonrasında gelir. Bu durumlar kenevirin çeşidine, cinsine bağlı olarak da farklılık gösterir.
4) Eğer kenevir tekstilde kullanılmak üzere yetiştiriliyorsa, mahsulleri özel makineler aracılığı ile toplanmalıdır. Kenevir bitkisinin mahsullerinin zarar görmeden tarlasından alınabilmesi için bu makineler gereklidir. Yalnızca toplama aşamasında değil sonraki işlem aşamalarında da yine özel makinalardan yardım alınarak kenevir işlenir.
Kenevir Nerede Yetiştirilir?
Kenevirin tarihi milattan önceki yıllara (M.Ö 8000 olduğu bilinmektedir) dayanır. Mezopotamya olarak bilinen bölgede tarih boyu sıklıkla rastlanan kenevir o dönem liflerinden yararlanmanın yanı sıra gıda olarak da kullanılmıştır. Orta Asya sahasında ise Çin’in etkisi ile ve peşinden Hindistan’da da yaygınlaşan kenevir yetiştiriciliği daha sonrasında çeşitli yasaklar ile karşı karşıya gelmiştir. Bugün ise kenevirdeki yasakların özellikle endüstriyel alanda büyük ölçüde kalkmasıyla dünya genelinde kenevir yetiştiriciliği oldukça yaygınlaşmıştır. Şu anda dünya üzerinde en çok kenevir yetiştiren ülkeler Çin ve Hindistan olarak bilinir. Ülkemizde de kenevir yetiştiriciliği devlet izni ve desteği ile gelişmektedir. Türkiye’nin doğal koşulları ve kenevirin çok özel koşullar istememesi sebebiyle ülkemizde kenevir yetiştiriciliği her bölgede yapılabilen bir tarım faaliyetidir.
İç Mekânda Kenevir Yetiştiriciliği
Kenevir yetiştiriciliğini bir iç mekânda, örneğin evde yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Ayrıca indoor kenevir yetiştiriciliği olarak da bilinen bu yöntem için yetişime uygun koşullar sağlamanız gerekir.
Uygun Toprağı Sağlamak: İç mekânda kenevir yetiştiriciliği yapmanın gereksinimlerinden biri uygun toprağı sağlamaktır. Humus bazlı bir toprak karışımı kenevir yetiştiriciliği için uygun olacaktır. Çiçekçilerden temin edilebilecek bu toprak kenevirin yetişeceği ana ekseni oluşturur. Ayrıca tercih edilecek toprağın pH değerinin de 5.5-6.5 civarı olması kenevir yetiştiriciliği yapabilmek için gereklidir.
Aydınlatma, Işık Kaynağı: Kenevir yetiştiriciliği için iç mekânda da aydınlatma önem taşır. Ev gibi kapalı ortamlarda kenevir yetiştiriciliği için ELS, DNT ve LED lambalar üretilir. Önerilmeyen bazı ışık kaynakları da (örneğin akkor ampulleri) kenevirin gerekli ışığı ile uyuşmadığından tercih edilmez.
Sıcaklık: 18 ila 27 derece arasında olan kenevir yetiştiriciliğinin uygun sıcaklığının genel olarak 24 derece üzerinde tutulması tavsiye edilir.
Türkiye’de Sanayi İçin Kenevir Yetiştiriciliği
Kenevir, günümüzde pek çok faydasının ortaya çıkması ile adım adım ve kontrollü yasallaştırılarak kullanılan bir bitki türü durumuna gelmiştir. Endüstriyel amaçlı yetiştiriciliğinin belirli koşullar ile yasal bir sektör olması kenevire de talebi arttırmıştır. Yasal olarak gerçekleştirilebilen sanayi için kenevir üretimi sonucunda pek çok alanda mahsulleri kullanılır. Giyim kuşamdan otomotiv sektörüne kadar kenevirin pek çok kullanım alanı vardır.
Türkiye’de sanayi için kenevir yetiştiriciliği de belirli yasalar ve kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir. İlk olarak Kastamonu ilinde başlayan Türkiye’deki kenevir yetiştiriciliği faaliyetleri günümüzde daha da geniş bir alana yayılmıştır. Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerimizde şu an kenevir yetiştiriciliği yasal olarak yapılmaktadır.
Yasal Kenevir Yetiştiriciliği
Kenevir yetiştiriciliği günümüzde belirli prosedürlere bağlı olarak belirli alanlar ve şartlarda yasallaştırılmıştır. Eğer kenevir yetiştiricisi olmak istiyorsanız mutlaka devletten buna dair izin almanız gerekir. Aksi takdirde yapacağınız işlem illegal olacağından suç teşkil edecektir.
Kenevir Ekmek İçin Gerekli Şartlar
1) Kenevir ekecekseniz izin alabilmeniz için daha önceden bu konuda bir suçunuz olmaması gerekir. Esrar imal etme, esrar dağıtma, izinsiz kenevir ekme gibi durumlardan suçlu olan kimseler kenevir ekmek için yeni izin alamazlar.
2) Kenevir ekmek için alacağınız iznin her dönem yenilenmesi gerekir. Örneğin bu yıl dönemi için izin aldıysanız bu izin ile seneye kenevir ekimi yapamazsınız ya da bu yıl için geçen seneki dönemin kenevir ekim iznini kullanmazsınız.
3) Kenevir yetiştiriciliğiniz denetime tabii tutulacaktır. Kenevir eken izinli bir yetiştirici iseniz teknik personellerin sizin ekim alanınızda ayda bir sefer denetim yapacağını bilmeniz gerekir. Kenevir yetiştiricisi, kenevir ekimi yapan kişilerin bu denetimlere engel olmaması gerekir.
Kenevir Ekim İzni Başvurusunda Gerekli Belgeler
Eğer devlet iznini alarak yasal kenevir ekimi ve yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız bunun için bazı belgeleri hazırlamanız gerekir.
1) Başvuru belgesi/ dilekçesi
2) Çifti Kayıt Sistemi Belgesi (bulunulan yıl ve döneme ait olmalıdır)
3) Üretim yerine dair belgeler (yüz ölçümü ve ada/parsel numarasını içinde bulunduran bir kroki gereklidir)
4) Nüfus Kayıt Örneği
5) Adli sicil kaydı
Kenevir Ekim Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yasal kenevir yetiştiriciliği yapmak isteyen kimselerin devletten alınacak izne ihtiyaçları vardır. Bulunulan bölgenin en büyük mülki idari amirlik dairesine yapılacak olan başvurular için genellikle 1 Ocak- 1 Nisan tarihleri veriliyor. Başvuru izni için dilekçe belgesi ile müracaat yapılması isteniyor. Daha sonra bu müracaat kayda alınıyor. İncelemelerin ardından uygun görüldüğü takdirde Kenevir İzin Belgesi veriliyor.
Merhabalar hocam sayfanizi inceledim.onemli bilgiler edindim lakin okumak ile icraata koymak tam bir profesyonellik istedigini düşünuyorum.
Ben Ozbekistanda 40 hektar yer izinlerin aldim. Ve uygulamaya gecmek istiyorum. Bu konuda tohum tedarigi ve ürün isleme hasat konuları beni endiselendirmetedir..
Izinleru aldım. Lakin ve terettutler icerisindeyim..urun pazari ve pazsrlamasi konusuda biraz beninkorkutmeta..sizce işin uzmani olarak tavsiye edermisiniz..
Saygilar.Bayram UNSAL mak.muh.
Ufakta olsa görüş ve tavsiyeleriniz
Benim için çok onemli
Bilgiler için teşekkürler. Peki sulama işlemi nasıl yapılmakta?